Debian 9 End-of-life datum nadert

vanaf 30 juni 2022

Debian 9 nadert de End-of-life datum: deze is gepland op 30 juni 2022. Vanaf die datum zullen er geen updates meer beschikbaar worden gesteld voor Debian 9. Daarmee vervalt ook de mogelijkheid om updates uit te voeren voor software met kwetsbaarheden. Zaak dus om tijdig voor te bereiden.

De Debian Linux distributie biedt de mogelijkheid om een 'in place upgrade' uit te voeren. Daarmee kan Debian op de bestaande server worden geupdate van versie 9 naar versie 10 of 11. Het is wel belangrijk om deze update goed voor te bereiden en indien mogelijk vooraf te testen en een rollback scenario gereed te hebben.

Het kan zijn dat er tijdens de update systeemonderdelen of geinstalleerde software een versie upgrade krijgt die ook wijzigingen vergt aan de applicaties die op de server gehost worden. En in sommige gevallen zien we servers waarop handmatig of via afwijkende repositories software is geinstalleerd die na een OS upgrade conflicten kan geven. Die lossen we graag van te voren op.

Een OS upgrade zal ook enige downtime geven, het is daarom zaak om het juiste moment voor de upgrade uit te kiezen en gebruikers van applicaties op de server vooraf op de hoogte te brengen van de upgrade en de downtime.

Een 'in place upgrade' is niet helemaal zonder risico's, zeker niet als er in de loop van de tijd software handmatig of op een afwijkende manier is geinstalleerd of geconfigureerd. Een mogelijkheid om risico's te voorkomen is het inrichten van een nieuwe server of VPS met een nieuw OS en de applicatie(s) van de oude naar de nieuwe server te migreren. 

Opserve heeft de servers waarop gebruik wordt gemaakt van Debian 9 geinventariseerd en aan de desbetreffende klanten een voorstel gedaan voor een in place upgrade of een migratie naar een nieuwe server.

Als je vragen hebt over het upgraden van jouw Debian 9 server, neem dan gerust contact met ons op!